Vad är en mentor?

En mentor är en trygg och erfaren person som ska guida dig in i vuxenlivet. Han/hon coachar dig mot den framtid som du själv vill skapa.

Varför ska jag ha en mentor?

Se din mentor som en genväg till din karriär. Han/hon ställer sin tid och nätverk till förfogande för att du ska få möjlighet att skaffa dig erfarenheter som skolan inte kan ge dig..

Kan vem som heslt skaffa mentor?

Ja, det kan du göra.

Ska min mentor arbeta i den bransch jag siktar mot? 

Vi anser att din mentor ska vara en person som är intresserad av dig som person. Det innebär inte att han måste komma från en specifik bransch. Det är väsentligt bättre att din mentor hjälper dig utveckla dig själv än att han/hon har en specifik kunskap inom en specifik bransch.

Vad gör jag om jag och min mentor inte klickar?

Det är ditt ansvar att se till att er relation fungerar. Om det uppstår problem ber du omgående om ett samtal och reder upp eventuella missförstånd. Om det inte fungerar talar du med den person som är mentorsansvarig på skolan. En sista utväg är att byta mentor.

Hur kommer min mentor att påverka min framtid?

Det är alltid ditt ansvar - det är du själv som skapar din egen framtid. Din mentor kan dock öppna fantastiska dörrar, både mentala och fysiska, som verkligen sätter fart på din utveckling.

Kommer min mentor att främja min personliga utveckling?

När du ser till att lära känna din mentor och ger honom/henne möjlighet att lära känna dig då händer det intressanta saker med din utveckling.

Hur ofta ska jag träffa min mentor?

Så ofta som det behövs. Börja med ett möte per månad sen får ni se vad som behövs. Du håller din mentor uppdaterad via ett veckobrev varje fredag.

Vilka är en mentors viktigaste egenskaper?

Empatisk, förmåga att lyssna och en vilja att utveckla dig. Din mentor ska vara genuint intresserad av dig, din utveckling och din framtid.

Vad ska jag göra för att få ut mest av mitt mentorskap?

Du ska vara den som driver din/er process framåt. Uppdatera vad du gjort under veckan via mail, Facebook, personlig webbplats eller via din blog. Skriv personligt så din resa blir intressant - storytelling.

Vilka är de bästa aktiviteterna att göra med min mentor?

Börja med en fika och lär känna varandra. Då får du också en känsla för vad din mentor "går igång på". Våga ställa frågor, då visar du dig intresserad.

Vad ska jag göra för att få den bästa mentorn för mig?

Du måste definiera vad det är du söker hos en mentor och vad han/hon ska kunna hjälpa dig med.

Hur personlig ska jag vara vid våra möten?

Du ska vara dig själv, en ung entreprenör som håller på att skapa sin egen framtid. Det är alltid lite trevande i början. När du börjar släppa in din mentor i din komfortzon kommer din relation att bli mer personlig.

Vad får min mentor ut av mentorskapet?

Han/hon får inblick i en ung entreprenörs vardag, tankar och nätverk. Du har jättemycket erfarenhet som din mentor inte har. Oftast har han/hon fastnat i den vuxna världen .. och den är lite förutsägbar.

Finns det en tävling kopplad till mentorsbrevet?

Ja, det finns det och senast var det Johanna Tolf som fick pris med motiveringen ..

"Vinnaren har med sitt brev visat på stor förmåga att fånga läsarens intresse och att bibehålla nyfikenheten förbi sista raden. Hon har ett utvecklat språk och beskriver sig själv med humor och självdistans utan att förlora seriositet."
 

Hur gammal bör min mentor vara?

Den fysiska åldern har ingen betydelse, det är dock viktigt att din mentor är ung i sinnet och vill vara med och utveckla ungdomar - till framtidens makthavare.

Ska jag vara insatt i min mentors arbete?

Nej, inte per automatik. Men du ska ju lära känna din mentor och skapa en relation med han/henne. I den processen lär du få veta mycket om hans/hennes arbete. Om du har tur är det så pass intressant att du vill prova på och arbeta där.

Måste jag gå på skolans mentorsträffar?

Absolut, då träffar du andra mentorer och adepter som du kan dra nytta av.

Kan jag fixa min egen mentor?

Absolut. Det är dock viktigt att din mentorsansvarige på skolan får möta och prata med mentorn så han/hon vet vad som krävs och vilka möjligheter som finns hos både mentor och adept.

Bör jag ha kontakt med min mentor över sommaren?

Det bestämmer ni gemensamt. Du kan dock maila han/hon någon gång per månad över sommaren. Om du vill ha en relation måste du underhålla den.

Är mentorn "skolarbete" eller ska jag se det som vänskap?

Om du lägger ned tid och blir intresserad av din mentor kommer ni skapa en långvarig relation. Det är inte enbart du som utvecklas utan din mentor kommer utvecklas minst lika mycket, fast kanske på andra områden.

Att få en ny vän för livet som kan fortsätta vara ett stöd i din karriär är få förunnat - missa inte den möjligheten.

Hur gör jag för nyttja min mentors kontakter?

När du lärt känna din mentor och ni börjar bygga en relation kan ditt/ert samtal glida över mot nätverkande. Fråga din mentor om hans/hennes nätverk så du får en känsla för vilka personer som finns där.

Glöm inte att en person i mentorns nätverk har ett annat nätverk o s v. Längre fram kan du och några av dina vänner [entreprenörer] ha en gemensam fika med varandras mentorer. Det vidgar allas horisont och är säkert hur kul som heslt.

Vad för råd kan jag få ut av min mentor?

Det kan vara allt mellan himmel jord. Det bästa är att inte sitta och vänta på råd utan fråga på.

Hur kan min mentor hjälpa mig?

Din mentor ska coacha dig, med hjälp av öppna frågor, vilket innebär att du själv ska hitta svaren på dina frågor. Mentorn ska undvika direkta svar och aldrig påstå att något är rätt eller fel.

Hur bör min mentor ställa sig till mina framtidsvisioner?

Din mentor ska vara intresserad av dig som person, din utveckling och din framtid. Han/hon får aldrig avråda dig utan ska i så fall visa nya möjligheter. Det är dock alltid du som ska välja din framtid, inte en framtid som någon annan anser du ska ha.

Hur ska jag agera för att vara en så bra adept som möjligt?

Du ska vara intresserad av din mentor för då ställer du frågor. När du ställer frågor har ni en kommunikation. När ni kommunicerar får ni en relation. Var inte blyg utan ta kommandot, då börjar saker att hända. Du kan ju ta fram olika tema som ni diskuterar och reflekterar kring.

Vem hade du valt till mento?

En ung kvinnlig entreprenör som fått mig att tänka [crazy] i nya banor och utmana och utveckla min kreativa sida.

Har du någonsin haft en mentor?

ja det har jag. När jag var projektledar-trainee hade jag två mentorer under ett år. En kvinnlig psykolog och en manlig säljare. Hur kul som helst och hur lärorikt som helst.

 
 
starta upp UF »
 

affärsidé »

affärsplan »

avveckling »

bokföring »
bolagspärm »
budgetering »
ekonomi »
e-max »
företagsrapport »
försäljning »
forzamässan »
framtiden »
grafisk manual »
gruppen »
individen »
julmässan »
kunder »
leverantörer »
logotyp »
mål »
marknadsföring »
« mentorskap
mission »
monter »
mässor »
möten »
nationella mässan »
organisation »
prissättning »
produkter »
projektarbete »
regionala mässan »
riskkapital »
rådgivare »
skatter »
tävlingar »
vision »
webbplats »
årsredovisning »