Vilken ansvar har jag som "elev"?

Under din företagsprocess arbetar du med problembaserat lärande, aktivitetsbaserat lärande eller som det heter idag, entreprenöriellt lärande. Det innebär att det är du som söker de svar du behöver för att komma vidare i din individuella utvecklingsprocess.

Du tar ansvar för din eget lärandeprocess. Till din hjälp har du främst dina medarbetare, men även din coach och dina rådgivare.

Förslag på inspirationskällor för unga entreprenörer?

DU ska vara ditt bästa jag. Inspiration och motivation ska alltid komma inifrån. Det är då du vill göra vissa saker för du vet att de kommer gagna din personliga utveckling.

Det är bara du, ingen annan som ska skapa din egen framtid.

En dag i framtiden när du ska söka ditt första jobb eller skaffa ditt första uppdrag kommer du stå ensam utanför en dörr - helt ensam. Då finns inte dina coola kompisar vid din sida.

Jag gillar inte egoism, men i detta fallet är det ok med klädsam egoism, d v s att du tar dig själv på allvar och sätter din egen individuella utveckling främst.

Hur upplevs processen i uppstartsfasen ?

Food Truck UF

Jag frågade Rebecca Theander, VD på Food Truck UF.

" Det har varit ett par omtumlande men minst sagt intressanta dagar/veckor sedan UF drog igång. Jag är oerhört nöjd med vår grupp och allas insatser hitintills. Det känns som att vi är ett synkat team och jag är övertygad om att vi med våra olika kunskaper och färdigheter kommer kunna komplettera varandra för att nå vårt gemensamma mål.

Men trots att vi inom gruppen är överens om i vilken riktning vi är på väg, är det viktigt att du själv är medveten vad du vill få ut av den här resan.

Som VD för Food Truck UF har jag funderat mycket och länge kring min roll och vad som gör en bra VD. Mitt personliga mål är förstå innebörden av vad ledarskap egentligen handlar om och försöka bli en balanserad gruppledare som drar gruppen i färdriktning framåt men samtidigt vara den stöttande som står bakom och pushar mitt team.

Vikten av detta mål ligger i att lära sig lyssna på mina medarbetare. Det är möjligt att det låter cliché, men genom att lära sig läsa av mina medarbetare och lyfta fram deras bra egenskaper kan jag bidra till att de finner en balans i företaget och med deras personliga utveckling".

Vänligen

Rebecca Theander, VD
Food Truck UF

När blir jag en entreprenör [mentalt]?

Det är en intressant fråga som är högst individuell. Min erfarenhet är att mina unga entreprenörer faktiskt har märkt skiftet från elevperspektiv till ett entreprenöriellt perspektiv väldigt tydligt. När detta sker går inte att besvara, bara att det sker.

När du tar ansvar för dig själv och din omgivning. När du hjälper till hemma och är juste mot syskon, kompisar, lärare, övrig skolpersonal och alla andra i din omgivning. Då är du på god väg.

Hur blir jag en entreprenör [mentalt]?

Du tränar dina entreprenöriella egenskaper och färdigheter. Du tar ansvar för dina handlingar och är proaktiv, d v s tänker ett steg före. Du är en god medmänniska som sprider positiv energi. Du är en teamplayer som sätter företaget före din egen person.

Tänk så här. Det är inte Zlatan som får poäng när han göra mål utan laget. Samma sak i ditt UF-företag. Det är inte heller namnet bak på tröjan som är viktig utan emblemet framme på bröstet. Det är laget som gäller. Du arbetar inte för dig som person utan för ditt UF-företag.

Du vill utvecklas och du förstår att det inte kommer av sig självt. Du måste träna, utvärdera, korrigera, göra om och göra rätt. Du får saker att hända och du vågar göra fel.

Det är ok att göra misstag. Lär av dem och gör rätt. Gå vidare och väx som individ.

Vilka egenskaper är viktigast att odla?

När du söker arbete eller uppdrag i framtiden är det ingen som frågar efter ditt betyg. Nästan alla kommer leta efter dina entreprenörialla egenskaper och färdigheter. Träna dem här och nu, nu när du har chansen.

BEAC är en liten liten bokstavsserie som är lätt att komma ihåg ..

BQ - Business Quotient
Drivkraft, framåtanda och entreprenörskap.

EQ - Emotional Quotient
Social kompetens, mognad, ledaregenskaper, ödmjukhet och kommunikativ förmåga.

AQ - Academic Quotient
Akademiska färdigheter med betyg, examen, stipendier och utmärkelser.

CQ - Cultural Quotient
Konst, litteratur, teater, opera, klassiskt och övrig musik.

 

Läs mer om individen på biz4you.se

 

Läs mer! individen - individen »

Var finns all information?

Den finns på biz4you.se, ungforetagsamhet.se, föreläsningar och lektioner. Den finns även hos dig själv, dina medarbetare, dina rådgivare och din mentor.

Du får även grymma insikter och erfarenheter när du vågar söka upp nya människor för intressanta möten och samtal.

Hur ska jag kunna ta till mig all info?

Det är viktigt att ni gemensamt går igenom den info som delats ut under veckan, på veckomötet. Du behöver inte plugga den utan bara öppna upp filerna och ögna igenom materialet.

Strukturera upp en mapp, i din dator eller på webben, där du kan spara allt. Glöm inte att ta back-up, minst en gång per vecka. Det har tyvärr hänt alltför ofta att hårddiskar kraschar eller att datorerna bara lägger av pga något elakt virus eller liknande.

Det kommer att hända igen.

Måste jag ha en egen signatur på mitt mail-konto?

Ja, det måste du. När du skriver något på t ex Facebook, sms, mail eller annan plats ska du alltid vara professionell och visa vem du är och var du kommer från.

Ebba Natt och Dag
VD
Mademoiselle UF

Du kan skapa en signatur som du alltid använder. När alla har det i företaget är det ju bra att den ser lika ut och följer företagets grafiska manual.Ta fram en gemensam signatur för företaget där du kan ändra dina individuella uppgifter.

epost-signatur

Hur hanterar jag mina sms?

I affärsvärlden avslutar man sina sms med namn, titel & företag.

Vilken roll ska jag arbeta med under mitt UF-år?

I företaget finns ett antal olika roller som du kan arbeta med. Utgå från det som du är intresserad av. De vanligaste befattningarna [titlar] är,

 • VD.
 • vVD.

 • Ekonomichef.
 • Försäljningschef.

 • Marknadschef.
 • Produktionschef.

 • Inköpschef.
 • Personalchef.

 • Webbansvarig.
 • Art Director.

 • Grafisk ansvarig.
 • Kommunikationschef.

 

Ett litet företag på 4 medarbetare behöver ju inte ha alla dessa titlar. Titta på ditt företag och undersök vad ni ska arbeta med. Vanligast är,

 • VD.
 • Ekonomichef.

 • Marknads- & försäljningschef.
 • Inköps- & produktionschef.

Jag tycker att du inte behöver ordet chef efter varje titel, det känns lite högtravande. Ekonomiansvrig låter väl bättre än ekonomichef, eller?

Läs mer! befattningsbeskrivningar - befattningsbeskrivningar »

 
 
starta upp UF »
 

affärsidé »

affärsplan »

avveckling »

bokföring »
bolagspärm »
budgetering »
ekonomi »
e-max »
företagsrapport »
försäljning »
forzamässan »
framtiden »
grafisk manual »
gruppen »
« individen
julmässan »
kunder »
leverantörer »
logotyp »
mål »
marknadsföring »
mentorskap »
mission »
monter »
mässor »
möten »
nationella mässan »
organisation »
prissättning »
produkter »
projektarbete »
regionala mässan »
riskkapital »
rådgivare »
skatter »
tävlingar »
vision »
webbplats »
årsredovisning »